De Duitse regeringspartij FDP heeft al zijn ministers teruggetrokken uit de coalitie met de SDP en de Groenen. Het besluit volgt op het ontslag van minister van Financiën Christian Lindner door bondskanselier Olaf Scholz eerder op woensdagavond.

Door het vertrek van de ministers uit de coalitie, dreigt de Duitse regering te vallen. Zonder de FDP zou Scholz nog wel een minderheidsregering kunnen blijven leiden.

Lindner, leider van de liberale coalitiepartner FDP, dreigde voor zijn ontslag zelf al de coalitie te verlaten. Zijn ontslag volgde na wekenlang ruzie over de toekomstige economische koers van de regering. Nu trekken ook de overige vier ministers zich terug. Ze hebben verklaard hun ontslag in te dienen, verklaarde wetgever van de partij Christian Duerr.

De andere coalitiepartij de Groenen liet eerder op woensdag weten nog wel in de regering te blijven. Leider en minister van Economische Zaken Robert Habeck zei dat “Duitsland een nieuwe beslissing zal moeten nemen voor de volgende regeringscoalitie”. Tot die tijd blijft de partij in functie. Buitenlandminister Annalena Baerbock van de Groenen sprak in een eerste reactie van een “slechte dag voor Duitsland en voor Europa”.

Scholz heeft voorgesteld om met een stemming op 15 januari het vertrouwen van de Bondsdag te vragen. Mocht de regering die stemming niet overleven, dan volgen mogelijk verkiezingen in maart volgend jaar. Dat is zes maanden eerder dan gepland.

Crisis in Duitse coalitie

Woensdag kwamen de drie partijen die onderdeel uitmaken van de coalitie van Scholz - de sociaaldemocratische partij (SDP), de Groenen (Grüne) en de Vrije Democratische Partij (FDP) - samen voor crisisoverleg, omdat de FDP een document had uitgegeven met eisen voor liberale economische hervormingen waar de andere twee partijen het niet mee eens waren.

Tijdens deze bijeenkomst heeft Lindner, die naast minister ook partijleider van de FDP is, tegen Scholz gezegd dat hij geen mogelijkheid zag om de coalitie voort te zetten en er op aangedrongen om de weg vrij te maken voor nieuwe verkiezingen.

In reactie daarop zou Scholz Lindner hebben ontslagen. Scholz zei dat hij Lindner heeft weggestuurd omdat er geen "vertrouwensbasis" meer was, waardoor het onmogelijk was om samen te werken.

"Hij heeft mijn vertrouwen te vaak geschonden. Onder deze omstandigheden is serieus regeren niet mogelijk", zei Scholz op een persconferentie

LEES OOK: Duitse economie laat plots groei zien in het derde kwartaal, maar exportmodel staat onder druk